Miliony lidí hladoví, další jedí nevhodnou stravu. Populace na planetě se přitom stále rozrůstá. Jak do budoucna zajistit dostatek kvalitních potravin a jaký má strava vliv na lidský organismus? Plýtvají české domácnosti jídlem? ...
Setkat se na jednom místě a během několika dní s významnými badatelskými osobnostmi, nadto třicítkou laureátů Nobelovy ceny, se každému jen tak nepoštěstí. Dvojici vědců z Akademie věd ČR se to ale podařilo, když se v Německu zúčastnili Lindau Nobel Laureate Meetings. ...
Co mají společného optické vlnovody, řetězové zlomky, cytoskeletální proteiny, myší modely vzácných onemocnění a historická chronologie? Právě tyto badatelské okruhy spojují jména nejnovějších laureátů medailí Akademie věd ČR. ...
Průlomová technologie, kterou vyvinula a patentovala Hana Lísalová s kolegy z Fyzikálního ústavu AV ČR, najde využití v průmyslu, zdravotnictví i potravinářství. Její cestu k „zákazníkům“ nyní urychlí Program rozvoje aplikací a komercializace (PRAK). ...
U příležitosti slavnostního spuštění unikátní měřicí stanice toků energie a látek, kterou ve Hvězdárně a planetáriu Brno vybudovalo výzkumné centrum CzechGlobe, bylo v pondělí 10. listopadu 2014 podepsáno Memorandum o spolupráci Akademie věd ČR, Hvězdárny a planetária Brno (HPB) a Moravian Science Centre Brno (MSCB). Dokument svými podpisy stvrdili předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, ředitel HPB Mgr. Jiří Dušek, Ph.D., a ředitel MSCB Mgr. Lukáš Richter.
Bližší informace o programu Moravian Science Centre Brno: http://vida.cz/